Općina Dobrinj, otok Krk, Hrvatska
 

Upoznajte Općinu Dobrinj - Manifestacije

 
Vezani sadržaj
 
 
 
 
Stipanja

Jedna od najpoznatijih i najstarijih manifestacija ne samo u Dobrinjštini, nego i na otoku Krku, je "Stipanja" -blagdan zaštitnika župe i Općine Dobrinj. Slavi se 3. kolovoza, na blagdan našašća posmrtnih ostataka svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika. "Stipanja" počinje prijepodnevnom staroslavenskom koncelebriranom misom, nastavlja se poslijepodnevnim folklorom na placi a navečer pučkom feštom.
Tradicija se nije prekidala ni za vrijeme ratnih godina; 3. kolovoza 1944. okupatori su ušli u Dobrinj u jeku narodnog veselja, te u zvonik zatvorili nekolicinu nedužnih mještana. U strahovitoj eksploziji rano ujutro sljedećeg dana, poginuli su mladi 16-godišnji harmonikaš Ivica Brusić, "mežnjar" (sakristan) Josip Variola i Anton Variola. Zvonik je gotovo do temelja srušen i kasnije postupno obnavljan.
 
Ostala slavlja i fešte

Gotovo svako naseljeno mjesto na Dobrinjštini ima svog patrona, tj. sveca zaštitnika, prema kojem su nastajale i mjesne svetkovine, tzv."somnji": U Polju se 8. rujna slavi "Mala Gospoja" (Mala Gospa); "Martinju", blagdan svetog Martina tourskog biskupa slave u Gostinjcu 11. studenog, a u Sužanu 21. studenog "Gospoju od Zdravja" (Gospu od Zdravlja); u Klimnu je 23. studenog "Klimantova" (blagdan sv.Klementa biskupa); "Mikuja" (blagdan sv. Nikole) slavi se 6. prosinca u Šilu i u Klimnu a "zimska Stipanja" (blagdan sv. Stjepana Prvomučenika) 26. prosinca u Dobrinju. Prva proljetni "somonj" je "Filipja", blagdan svetih Filipa i Jakova u Solinama a zatim slijedi "somonj" u Županjama, posvećen Majci Božjoj. "Antonja", blagdan svetog Antuna Padovanskog, 13. lipnja u Krasu; 15. lipnja slavi se "Vidova", blagdan sv. Vida mučenika i to u istoimenom mjestu Svetom Vidu. "Ivanju", blagdan sv. Ivana Krstitelja slave 24. lipnja mještani Svetog Ivana a 29. lipnja slavi se "Petrova" u Gabonjinu; odnedavno i mještani Hlape imaju svoju zaštitnicu, svetu Anu, pa se "Anina" slavi 26. srpnja. "Vela Gospoja", blagdan Marijina uzašašća na nebo, slavi se 15. kolovoza u Rasopasnu.Gabonjinu; odnedavno i mještani Hlape imaju svoju zaštitnicu, svetu Anu, pa se "Anina" slavi 26. srpnja. "Vela Gospoja", blagdan Marijina uzašašća na nebo, slavi se 15. kolovoza u Rasopasnu.
 
 
 
 
Web kamere Općine Dobrinj
Live pogled na Dobrinj, Šilo i Klimno
 
 
Povijest
Saznajte više o povijesti naše općine
Gospodarstvo
Gospodarstvo na području Općine Dobrinj
Turizam
Glavna turistička odredišta
Naselja u Općini
Informacije o naseljima
Škola i vrtić
Nova škola u Dobrinju i vrtić u Polju
Udruge
O udrugama iz Dobrinjštine
Manifestacije
Crkvena slavlja, pučke i ribarske fešte
Istaknute ličnosti
Ivan Crnčić, Josip Pepi Uravić...
Muzeji
Sakralna i etnografska muzejska zbirka
Video
Video klipovi Dobrinja, Šila i uvale Soline
Foto galerija
Fotografije, wallpaperi, screensaveri...
 
 
 
Bookmark and Share
 
         
         
KONTAKTI
 
 
OPĆI PODACI O OPĆINI
   

Općina Dobrinj
Dobrinj 103, 51514 Dobrinj

e-mail: opcina-dobrinj@ri.t-com.hr
tel.: +385 051/848-344;848-307
fax.: +385 051/848-141
web: www.opcina-dobrinj.hr, www.dobrinj.hr

 
 
Katastarska površina: 55,05 km2
Broj stalnih stanovnika: 2.023
Broj kućanstava: 891

Stambene jedinice: 4.422
Stanovi za stalno stanovanje: 1564
Naselja: Općinu Dobrinj čine 20 naselja

 
 
TD Komun d.o.o.
www.komun.hr
 
TZO Dobrinj
www.tzo-dobrinj.hr