Općina Dobrinj, otok Krk, Hrvatska
 

Upoznajte Općinu Dobrinj - Škola i vrtić

 
Vezani sadržaj
 
 
 
 
Pučka privatna škola koju je u svojoj kući u Dobrinju 1841. godine otvorio svećenik Antun Kirinčić, predstavlja početak organiziranog školstva na Dobrinjštini.Prije toga, tek su rijetki pojedinci kojima su materijalne mogućnosti dopuštale, mogli svojim potomcima osigurati obrazovanje i to izvan otoka, a prevladavali su analfabeti, tj. nepismeni ljudi.Otvaranjem škole, Kirinčić će potpuno promijeniti odgojno-obrazovnu sliku Dobrinjštine. Škola je već sljedeće godine dobila javni značaj a uskoro su i u drugim mjestima Dobrinjštine otvorene pučke škole: u Polju 1885.,Krasu 1903., Gabonjinu 1907., Sužanu 1912. te Rasopasnu 1921. godine. Kratko vrijeme- od 1941. do 1943. godine- privremeno su djelovale škole u Šilu i Klimnu.

Prvotnim nazivom pučka, kasnije osnovna škola koju je u Dobrinju otvorio Antun Kirinčić, jedina je koja u kontinuitetu bilježi svoje djelovanje, dok su se ostale obrazovne institucije na Dobrinjštini postupno gasile. Nažalost, slijedom društvenih mijena, sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, Dobrinjština je izgubila osmoljetku, a djeca od tada nakon završenog četvrtog razreda osnovno obrazovanje nastavljaju u Vrbniku ili Malinskoj.
 
Dječji vrtić u Polju

Dr. Ivan Črnčić (Polje, 1830-Rim, 1897.), prvi akademik kojeg je dao otok Krk, u ranom je djetinjstvu itekako osjetio što znači nemogućnost i nedostatak obrazovanja. Stoga je oveću svotu svog novca namijenio otvaranju obrazovne institucije u svom rodnom selu. Za tu je namjenu izabrana kuća u središtu mjesta, tik uz crkvu, koja je sve do 1976. godine i djelovala kao osnovna škola. Zatvaranjem škole, što je izazvalo revolt mještana, ova zgrada ipak nije izgubila prvotnu namjenu; doduše, prestala je biti škola, ali je zato otvorila svoja vrata predškolcima. Vrtić je otvoren u rujnu 1976. godine a prva je učiteljica bila Jasenka Frković. Tijekom Domovinskog rata, Dječji vrtić Polje vrata je otvorio i djeci koja su se spletom tragičnih okolnosti, u bijegu pred agresorom, našla na Dobrinjštini. Danas vrtić u Polju prosječno pohađa dvadesetak djece godišnje, što iz godine u godinu pokreće isti problem-nedostatak mjesta zbog zakonom predviđene upisne kvote.
 
 
 
 
Web kamere Općine Dobrinj
Live pogled na Dobrinj, Šilo i Klimno
 
 
Povijest
Saznajte više o povijesti naše općine
Gospodarstvo
Gospodarstvo na području Općine Dobrinj
Turizam
Glavna turistička odredišta
Naselja u Općini
Informacije o naseljima
Škola i vrtić
Nova škola u Dobrinju i vrtić u Polju
Udruge
O udrugama iz Dobrinjštine
Manifestacije
Crkvena slavlja, pučke i ribarske fešte
Istaknute ličnosti
Ivan Crnčić, Josip Pepi Uravić...
Muzeji
Sakralna i etnografska muzejska zbirka
Video
Video klipovi Dobrinja, Šila i uvale Soline
Foto galerija
Fotografije, wallpaperi, screensaveri...
 
 
 
Bookmark and Share
 
         
         
KONTAKTI
 
 
OPĆI PODACI O OPĆINI
   

Općina Dobrinj
Dobrinj 103, 51514 Dobrinj

e-mail: opcina-dobrinj@ri.t-com.hr
tel.: +385 051/848-344;848-307
fax.: +385 051/848-141
web: www.opcina-dobrinj.hr, www.dobrinj.hr

 
 
Katastarska površina: 55,05 km2
Broj stalnih stanovnika: 2.023
Broj kućanstava: 891

Stambene jedinice: 4.422
Stanovi za stalno stanovanje: 1564
Naselja: Općinu Dobrinj čine 20 naselja

 
 
TD Komun d.o.o.
www.komun.hr
 
TZO Dobrinj
www.tzo-dobrinj.hr