Disable Preloader

O općini


Stipanja

Jedna od najpoznatijih i najstarijih manifestacija ne samo u Dobrinjštini, nego i na otoku Krku, je "Stipanja" -blagdan zaštitnika župe i Općine Dobrinj. Slavi se 3. kolovoza, na blagdan našašća posmrtnih ostataka svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika. "Stipanja" počinje prijepodnevnom staroslavenskom koncelebriranom misom, nastavlja se poslijepodnevnim folklorom na placi a navečer pučkom feštom.
Tradicija se nije prekidala ni za vrijeme ratnih godina; 3. kolovoza 1944. okupatori su ušli u Dobrinj u jeku narodnog veselja, te u zvonik zatvorili nekolicinu nedužnih mještana. U strahovitoj eksploziji rano ujutro sljedećeg dana, poginuli su mladi 16-godišnji harmonikaš Ivica Brusić, "mežnjar" (sakristan) Josip Variola i Anton Variola. Zvonik je gotovo do temelja srušen i kasnije postupno obnavljan.

Ostala slavlja i fešte

Gotovo svako naseljeno mjesto na Dobrinjštini ima svog patrona, tj. sveca zaštitnika, prema kojem su nastajale i mjesne svetkovine, tzv."somnji": U Polju se 8. rujna slavi "Mala Gospoja" (Mala Gospa); "Martinju", blagdan svetog Martina tourskog biskupa slave u Gostinjcu 11. studenog, a u Sužanu 21. studenog "Gospoju od Zdravja" (Gospu od Zdravlja); u Klimnu je 23. studenog "Klimantova" (blagdan sv.Klementa biskupa); "Mikuja" (blagdan sv. Nikole) slavi se 6. prosinca u Šilu i u Klimnu a "zimska Stipanja" (blagdan sv. Stjepana Prvomučenika) 26. prosinca u Dobrinju. Prva proljetni "somonj" je "Filipja", blagdan svetih Filipa i Jakova u Solinama a zatim slijedi "somonj" u Županjama, posvećen Majci Božjoj. "Antonja", blagdan svetog Antuna Padovanskog, 13. lipnja u Krasu; 15. lipnja slavi se "Vidova", blagdan sv. Vida mučenika i to u istoimenom mjestu Svetom Vidu. "Ivanju", blagdan sv. Ivana Krstitelja slave 24. lipnja mještani Svetog Ivana a 29. lipnja slavi se "Petrova" u Gabonjinu; odnedavno i mještani Hlape imaju svoju zaštitnicu, svetu Anu, pa se "Anina" slavi 26. srpnja. "Vela Gospoja", blagdan Marijina uzašašća na nebo, slavi se 15. kolovoza u Rasopasnu.Gabonjinu; odnedavno i mještani Hlape imaju svoju zaštitnicu, svetu Anu, pa se "Anina" slavi 26. srpnja. "Vela Gospoja", blagdan Marijina uzašašća na nebo, slavi se 15. kolovoza u Rasopasnu.
scroll to top