Disable Preloader

O općini

Pučka privatna škola koju je u svojoj kući u Dobrinju 1841. godine otvorio svećenik Antun Kirinčić, predstavlja početak organiziranog školstva na Dobrinjštini.Prije toga, tek su rijetki pojedinci kojima su materijalne mogućnosti dopuštale, mogli svojim potomcima osigurati obrazovanje i to izvan otoka, a prevladavali su analfabeti, tj. nepismeni ljudi.Otvaranjem škole, Kirinčić će potpuno promijeniti odgojno-obrazovnu sliku Dobrinjštine. Škola je već sljedeće godine dobila javni značaj a uskoro su i u drugim mjestima Dobrinjštine otvorene pučke škole: u Polju 1885.,Krasu 1903., Gabonjinu 1907., Sužanu 1912. te Rasopasnu 1921. godine. Kratko vrijeme- od 1941. do 1943. godine- privremeno su djelovale škole u Šilu i Klimnu.

Prvotnim nazivom pučka, kasnije osnovna škola koju je u Dobrinju otvorio Antun Kirinčić, jedina je koja u kontinuitetu bilježi svoje djelovanje, dok su se ostale obrazovne institucije na Dobrinjštini postupno gasile. Nažalost, slijedom društvenih mijena, sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, Dobrinjština je izgubila osmoljetku, a djeca od tada nakon završenog četvrtog razreda osnovno obrazovanje nastavljaju u Vrbniku ili Malinskoj.

Dječji vrtić u Polju

Dr. Ivan Črnčić (Polje, 1830-Rim, 1897.), prvi akademik kojeg je dao otok Krk, u ranom je djetinjstvu itekako osjetio što znači nemogućnost i nedostatak obrazovanja. Stoga je oveću svotu svog novca namijenio otvaranju obrazovne institucije u svom rodnom selu. Za tu je namjenu izabrana kuća u središtu mjesta, tik uz crkvu, koja je sve do 1976. godine i djelovala kao osnovna škola. Zatvaranjem škole, što je izazvalo revolt mještana, ova zgrada ipak nije izgubila prvotnu namjenu; doduše, prestala je biti škola, ali je zato otvorila svoja vrata predškolcima. Vrtić je otvoren u rujnu 1976. godine a prva je učiteljica bila Jasenka Frković. Tijekom Domovinskog rata, Dječji vrtić Polje vrata je otvorio i djeci koja su se spletom tragičnih okolnosti, u bijegu pred agresorom, našla na Dobrinjštini. Danas vrtić u Polju prosječno pohađa dvadesetak djece godišnje, što iz godine u godinu pokreće isti problem-nedostatak mjesta zbog zakonom predviđene upisne kvote.
scroll to top