Disable Preloader

O općini

Udruga „Sv. Petar“ Gabonjin utemeljena je 1997. godine. Broji 80-ak članova. Sekcije Udruge su:

velika folklorna grupa
mala folklorna grupa
sopci i kanturi
sportska sekcija
etno radionica i škola glagoljice
muzička sekcija (tamburaši)

Veliku folklornu grupu čine mladići, djevojke i bračni parovi. Ima 20-ak članova. Osnovana je 1995. godine. Plešu-tuncaju-stare plesove kao što su: tonoc va kući, tonoc na placi, polka i mažurka. Grupa je počela s vježbanjem 1993. godine. Sudjeluje na smotrama folklora otoka Krka i nastupa po turističkim mjestima. Voditelj je Darko Strčić. Mala folklorna grupa - prva generacija djece bila je 1993. godine, 1999. počela je s učenjem druga generacija u koju su bila uključena djeca iz Gabonjina, Rasopasna i Sužana. Od 2013.godine je treća generacija počela sa radom. Voditelji su Tamara Mršić i Davor Feretić.
1995. godine Ivan Pavačić počeo je školu sopnje. 2000. godine počela je druga generacija. Škola traje 6 godina. Voditelj je Branko Brnić.
Kanturi su odrasli muževi, mještani sela Gabonjina, koji aktivno sudjeluju na smotrama folklora. Voditelj je Branko Brnić. Sportska sekcija je najmnogobrojnija. U nju su uključeni nogomet, boće-muški i ženske. Od 1995. godine boćari su od 20 prvenstava općine Dobrinj 11 puta bili prvi. Voditelj je Davor Feretić

Etno radionica osnovana je 2001. godine pod geslom „KAMEN, DRVO I GLAGOLJICA“. Voditelj je Nikola Grdinić a nasljedio je Svetka Ušalja koji je učio djecu etno i glagoljaško nasljeđe Dobrinjštine i otoka Krka. Izrađuju male suvenire na drvenim i kamenim plohama na kojima prave zidove, gromače, hruste sa urezanim glagoljskim slovima.
muzička sekcija djeluje od 2010. godine. Voditelji sekcije su Marinko i Stanko Grdinić.
Predsjednica Udruge je dr. Tatjana Radivoj, dopredsjednik Nikola Grdinić, tajnica Ankica Feretić, a o nošnjama se brine rizničarka Jadranka Mršić. Gabonjari su ponosni na svoju tradiciju održavanja Kolijana. Prva postojeća slika datira iz 1924. godine. Od 1974. godine, svake desete godine održavaju se u kontinuitetu. Nadamo se da će se Kolijanski odbor ponovno sastati te da ćemo 2022. godine ili 2024. godine opet imati Kolijani.
scroll to top